Víte, že vejce snesená vašimi vlastními slepicemi jsou ta nejčerstvější, která vůbec můžete od slepic dostat? A proč vůbec čerstvost vajec hraje tak důležitou roli mezi chovateli?
Není nic horšího, než mít v misce připravené těsto na vaši oblíbenou bábovku a po rozklepnutí vajec přímo do mouky zjistit, že vejce byla zkažená. Jak vejce stárne, bílek se ztenčuje, žloutek se stává plošším a membrána žloutku slábne, takže je pravděpodobnější, že praskne. Tyto změny neovlivňují vejce nutričně ani funkčně, ale čerstvost vejce ovlivňuje jeho vzhled. U atraktivních sázených nebo smažených vajec platí, že čím čerstvější jsou, tím lépe si udrží kompaktní oválný tvar s hustým bílkem a žloutkem s vysokým středem, než aby se rozprostřela na pánvi. Na druhou stranu, pokud natvrdo uvaříte vejce stará alespoň týden, bude se vám je loupat snáze než velmi čerstvá vejce.
Jak čerstvost otestovat?
Máte doma plato vajec s datem spotřeby, které již uplynulo nebo máte svá vlastní vejce, ale omylem jste vajíčka zapomněli ve spíži a již nevíte, jak dlouho vám tam leží? S vyhazováním zatím počkejte. I když datum spotřeby říká, že doba použitelnosti vajec již dávno vypršela, někdy zůstávají vejce čerstvá i po tomto datu. Jak tedy čerstvost vajec otestovat?
Není nic lepšího k snídani než čerstvá domácí vajíčka.
- Vejce vložte do misky s vlažnou vodou.
- Pokud vejce leží na boku dole, je ještě čerstvé.
- Jestliže bude vejce stát vzpřímeně na dně, je ještě dobré ho sníst, ale mělo by k tomu dojít velmi brzy nebo by se mělo uvařit natvrdo, nikoliv na hniličku.
- Pokud vejce vyplave z vody napovrch, má to již za sebou a není tedy dobré k jídlu.
Jak je možné, že je tato metoda přesná? Vaječné skořápky jsou velmi porézní. Postupem času vzduch prochází skořápkou do vejce, a tím jeho trvanlivost zkracuje. Takže čím více vzduchu do skořápky vstupuje, tím více se bude nadnášet, a bude tedy méně čerstvé.
Test uvařených vajec
Čerstvé vejce od kuřice, která se může volně pohybovat dvorku, bude mít krásný, tmavě žlutý nebo oranžový žloutek, který se zvedá od bílku. Bílek bezprostředně vedle žloutku je hustý a hned vedle něj uvidíte další tenčí vrstvu bílku. V nepříliš čerstvém vejci – řekněme více než týden starém – bude žloutek vypadat mnohem plošší, a pokud ho koupíte od slepice chovaného v klecích, všimnete si, že žloutek není tak tmavý. Bílek vypadá od žloutku směrem ven stejně. Pokud usmažíte starší vejce, získáte velmi plochý tvar palačinkového typu a žloutek pravděpodobně docela rychle ztvrdne.
Salmonella je strašákem všech lidí i chovatelů slepic.
Je salmonela způsobena vejcem, které není čerstvé?
Ne. Salmonella je bakterie, kterou přenáší slepice a přenáší se do vajíčka, když se tvoří ve vaječnících. Salmonella Enteritidis, abychom jí dali svůj vědecký název, může přenášet jakékoliv kuře i dospělá nosnice, ale nejčastěji se vyskytuje u slepic z velkých komerčních hejn, která žijí ve stísněných a často nehygienických podmínkách. Od velké epidemie salmonely v 90. letech 20. století jsou proti ní komerční hejna slepic očkována. Ministerstvo zemědělství odhaduje, že v současných hejnech může nést bakterie maximálně asi jedna z deseti tisíc slepic.
Bojíte se salmonely? Pak dodržujte jednoduché hygienické postupy, jako je mytí rukou po manipulaci se slepicemi, a ujistěte se, že máte čistou podestýlku do snáškových i do kurníku a vše bude v pořádku.
23%
NutriMix Nosnice 3 kg
Skladem
Přípravkem NutriMix Nosnice 3 kg zvířatům doplníte všechny potřebné živiny, které podporují zdraví…
177 Kč
229 Kč
17%
Plechový domek "Standard XL"
Skladem
Plechový domek v barvě ořechu je vyroben z kvalitní žárově pozinkované ocelové desky o tloušťce 0…
16 390 Kč
19 800 Kč
39%
Kurník "Kokrháček"
Skladem
Prostorný kurník vyroben z masivního dřeva a s velkým výběhem, který zajistí jak dostatek prostoru…
7 890 Kč
12 999 Kč
Sušený moučný červ
Skladem
Larvy sušeného moučného červa jsou vhodným doplňkem stravy ptáků vč. drůbeže, ryb, ještěrek,…
79 Kč