Málo někdy znamená opravdu hodně zvlášť potom, pokud se jedná o chov užitkových slepic. Co všechno v prostředí, kde jsou slepice chované, působí na produkci vajec?
Co největší užitkovost a následné zisky by chtěl snad každý velkochovatel drůbeže. Jenže, jenom takhle by to opravdu nešlo. Aby brojleři dosáhli co největších možných váhových přírůstků za krátká čas a slepice snesly co nejvíce kvalitních vajec, je nutné jim také zajistit takové podmínky, aby taková užitkovost vůbec mohla nastat. Víte, jak toho dosáhnout?
Rezervy stále existují
Chovaní brojleři a také nosnice sice u svých velkochovatelů nemají život bůhví jak dlouhý, nicméně i toto zvíře, které se chová hlavně pro jeho užitkovost, si zaslouží důstojné zacházení a kvalitní prostředí, aby z jedince mohla vyrůst kvalitní slepice na maso a nosnice, aby produkovaly co nejvíce vajec. Aby tento chov dosáhl odpovídajícího směru užitkovosti, je nutné dodržet nezbytné množství faktorů, které právě užitkovost ovlivňují. Při posledních větších kontrolách se totiž odborníci setkali s chovy, kde jsou stále rezervy, jak tyto faktory ještě více zlepšit a slepicím i brojlerům chov zpříjemnit.
KoKo hotel
Vytápění haly, zajištění optimální teploty, dostatek snáškových hnízd, čistá a suchá podestýlka atd. Nejde sice o nic nového pod sluncem, prakticky ovšem ne vždy se ovšem kontrolní orgán uvnitř chovu setká s takovou úrovní, aby při svém odchodu neměl ani jednu výtku. Co patří mezi základní atributy v chovu slepic nebo brojlerů, aby se alespoň na malou chvíli mohla tato zvířata cítit jako v pětihvězdičkovém hotelu?
- Teplota. Ta bývá při kontrolách největší kámen úrazu. Většinou je totiž nižší, než její požadovaná hodnota a malé kuře, které nemá dostatečně vyvinuté termoregulační schopnosti na tento stav doplatí skoro vždy smrtí.
Kvalitní krmná směs je důležitá pro zdraví chovaných brojlerů.
- Zdravotní stav. Největší problém ve velkochovech je také úmrtnost chovaných kusů drůbeže. Základním předpokladem úspěšného chovu je tedy udržení dobrého zdravotních stavu zvířat, ke kterému mimo jiné napomáhá kvalitní strava a také očkování jednodenních kuřat.
- Ventilace. Z počátku výkrmů brojlerů se žádná ventilace nedoporučuje, nebo jen minimální. Postupem času je ovšem dobré ventilaci spustit a umístit také do stěn ventilační klapky, čímž zvýšíte rychlost proudění vzduchu a kuřata ale ani nosnice se vám nepřehřejí.
- Vytápění haly. Nejlepšími pomocníky pro dosažení tepla bývají profesionální přímotopy s tzv. uzavřeným spalováním. Takové topidlo totiž nezatěžuje stáje a haly kouřem a plynem. Škodlivé látky jsou odváděny ven z haly a drůbeži se tak uvnitř lépe, a hlavně zdravě dýchá.
Obilí je nedílnou součástí každého slepičího jídelníčku.
(Ne)připravenost haly
Na základě kontrol veterinární správou se nedávno došlo k závěru, že je to právě nepřipravenost haly, která vede velkochovatele do velkých problémů, někdy přímo i do záhuby. Nejvíce je na vině již zmiňovaná teplota haly. Platí totiž jedno pravidlo, a to takové, že při výkrmu brojlerů je nutné začít chov na teplotě až 33 °C a během pěti týdnů postupně takto nastavenou teplotu snižovat každým dnem o 2 až 3 °C. Toto samozřejmě platí i pro malochov. Pokud si tedy necháte na svůj dvorek dovézt brojlery na výkrm, je nutné jim bezpodmínečně zajistit kvalitní prostředí pro jejich výkrm.
Ať už existují v drůbežářské praxi vymoženosti, které se zdály být ještě nedávno tabu, je nutné nezapomínat na ty „obyčejné“, na kterých vlastně celý chov stojí.
Žlabové krmítko plast
Skladem
Žlabové krmítko pro drůbež vyrobené z bytelného plastu. Délka krmítka je 50 cm.
259 Kč
Pšeničný šrot 25 kg
Skladem
Samotný pšeničný šrot bez přidaných příměsí. Baleno v papírovém pytli po 25 kg.
369 Kč
Podlahový rošt
Skladem
Plastový skládací podlahový rošt, protiskluzový povrch, hygienické prostředí, rozměry 50x50x11 cm,…
399 Kč