Rádi experimentujete a líbí se vám rozmanitost na jídelním talíři? Pak jsme pro vás připravili seznam všech možných druhů vajec, které lze u nás ochutnat. Jaké vajíčko vás překvapí nejvíce?
Možná se vám v kuchyni sešlo více vajíček od nejrůznějších ptáků žijících u nás a vy nevíte, jak takové pštrosí nebo kachní vejce vůbec uvařit, do jakého pokrmu ho použít a kam naopak zase rozhodně nepatří. Nejenže každé vejce má jiný tvar a barvu skořápky, ale také se bude lišit svou chutí, dobou varu a třeba i technikou skladování. Než je ochutnáte, pojďme si je malinko představit.
Není vejce jako vejce
O vejcích se říká, že jsou plné minerálních látek, vitamínů a nenasycených mastných kyselin, které jsou pro lidských organismus velice ceněné. Není tedy divu, že chov slepic, právě díky domácím vajíčkům, se stává u nás čím dál tím více vyhledávaným koníčkem. Ovšem nejen slepice dokáže snášet vajíčka. Jaká jiná drůbež je také schopna člověku nabídnout vejce a čím se jednotlivá vajíčka od sebe liší?
① Slepičí. Nejběžnější vajíčko, které lze spatřit snad v každé lednici, a navíc už dávno nepatří na černou listinu kvůli svému vysokému obsahu cholesterolu. Nejlepšími vajíčka jsou samozřejmě ty od domácích nosnic. Kolik takových slepičích vajec je dobré konzumovat a kdy už láska k nim hraničí s nezdravým rozumem?
② Křepelčí. Křepelka japonská vás potěší stejným počtem snesených vajec za rok jako ta nejlepší nosnice, dokáže jich totiž snést až 320 ks. Jejich obsah má nejblahodárnějších vliv na lidský organismus než jakékoliv jiné vejce. A pokud si myslíte, že chov křepelek není pro každého, pak jste na omylu, zvládne to i úplný začátečník.
Víte, která slepička vám snese bílé vajíčko?
③ Husí. Na husích vejcích si moc nepochutnáte, mají totiž velice olejnatou příchuť a pro lidský organismus nejsou ani jinak zvlášť přínosná, co se vitamínů a minerálů týče. Nejlepší využití tak stále nachází u žen, které je na Velikonoce svými šikovnými prsty dokážou nádherně vyzdobit a pomalovat.
④ Kachní. Kachních vajec se obávat nemusíte, a to ani přesto, že v dřívějších dobách občas při konzumaci těchto vajec docházelo u lidí k onemocnění paratyfu. Chystáte-li se kachní vejce použít i ve vaší kuchyni, dbejte především na to, že vejce musí projít delší tepelnou úpravou. Vejce proto vařte nejméně 20 minut a žádného strašáku se bát nemusíte.
⑤ Pštrosí. Divíte se, jak velké vejce vám přistálo na stole? Ano, pštrosí vejce může být až 20x větší slepičí. Vcelku ho raději nevařte, trvalo by to až hodinu a půl. Vejce raději pečte v troubě nebo smažte na pánvi. A pokud chcete zkusit něco výjimečného, pak vyrobte z vaječného žloutku likér, inspirací vám bude nejeden recept na internetu.
⑥ Perliččí. U těchto vajec vás nejvíce potěší jejich dlouhá doba skladování, která může být klidně až 12 měsíců. Jen pro vaši informaci, vejce od slepičky lze skladovat přibližně 1 měsíc. Ani v hmotnosti vajec nijak perlička nezaostává. Těšit se můžete až z 50 g a jeho chuť bude jemnější než u vajíčka slepičího.
⑦ Krůtí. Konečně vajíčko, které je velice podobné tomu slepičímu, v kuchyni ho tudíž můžete používat stejným způsobem. A kolik takových vajec snese jedna krůta ročně? Klidně i 80 ks.
Pravidla vajec
S vejci to ale není en tak. Jedná se o druh potraviny, který má své zásady použití i skladování. Co je nutné u vajec kontrolovat a dodržet?
- Čerstvost na prvním místě.
- Skladování v temnu a chladu špičkou dolu.
Ani krůta se nemusí za počet snesených vajíček vůbec stydět.
- Využít můžete také netradiční způsob skladování při jejich přebytku.
- Nepodceňovat dobu varu.
- Uvařená vejce zkonzumovat do 24 hodin.
A jaké vajíčko vítězí u vás doma? Nejlepší samozřejmě bude vždy domácí než to kupované a drůbež, která vám vajíčka snese můžete zakoupit i u nás. Stačí zavolat a objednat si pár mladých kuřiček, které se prvního sneseného vajíčka už nemůžou dočkat.
85 Kč
Snáškové hnízdo Gaun exclusive
Skladem
Snáškové hnízdo pro slepice je ideálním řešením pro každého chovatele.
329 Kč