Víte, kolik vajec denně je bezpečných a kolik se jich už konzumovat nedoporučuje?
Na rozdíl od jiných hospodářských zvířat, která nás zásobují pouze masem, slepice poskytuje všem chovatelům téměř pro celý svůj život pravidelný přísun chutných a zdravých vajec. Proto je chov těchto opeřenců nejen příjemný, ale může být i velmi výnosný. Každý majitel tak může bez větší námahy u svých chráněnkyň sklízet užitek v podobě vajíčka. Kolik jich je ovšem pro lidský organismus bezpečných, co se týče jejich konzumace a kdo by vajíčka ze svého jídelníčku měl vypustit navždy?
Cholesterol od A do Z
Kvalitní výživa je hlavním předpokladem pro to, abychom se cítili my lidé dobře, byli zdatní, výkonní a imunní proti nemocem. K základním složkám potraviny proto řadíme i vejce. Ovšem u něj si musíme dát především pozor na cholesterol. Kde je ten dobrý a který nám v těle dělá od nepaměti paseku?
- Ten zlý. Cholesterol s označením LDL "roznáší" po lidském těle tuky v rámci krevního řečiště a proto ho nazýváme tím špatným. Tento zlý cholesterol se v naší krvi pohybuje a "přilepuje" na cévní stěny. Pod mikroskopem pak můžeme narazit na chuchvalce, které cévu ucpou, zhorší se tím její průchodnost a infarkt nebo mozková mrtvice nás nemine.
- Ten dobrý. Oproti tomu cholesterol se zkratkou HDL plní funkci "zachytávače" špatného tuku. Pokud chce mít potom člověk dostatečné množství onoho vzácného lapače, měl by konzumovat potraviny s vysokým obsahem Omega -3 mastných kyselin. Mezi tyto potraviny patří např. avokádo, olivový olej ale právě i vajíčko.
Kolik tedy?
Rozumný člověk se drží pořekadla, že nic se nemá přehánět. A s konzumací vajec to platí též. Skutečné vejce obsahuje mnoho životně důležitých látek, a hlavně lehce stravitelných tuků. V praxi to znamená, že jedno až dvě vejce denně nemají žádný negativní vliv na naše zdraví. Nejlepším způsobem, jak vejce konzumovat, je uvařit jen natvrdo. Při smažení si dejte pozor na jakém tuku - oleji vejce upravujete. Při použití toho levného si volským okem víc uškodíte než pomůžete. Jak taková výživná hodnota vypadá se můžete podívat v následující tabulce, která mluví za vše.
Látka | Obsah v 60 g vejci |
Proteiny | 6,81 g |
Tuk | 5,91 g |
Uhlohydráty | 0,37 g |
Sodík | 76,03 mg |
Vápník | 29,57 mg |
Železo | 1,11 mg |
Vitamín A | 0,12 mg |
Výživná hodnota slepičího vajíčka o přibližné hmotnosti 60 g.
Přísný zákaz
Víte kdo by se měl konzumaci vajec spíše vyhnout nebo raději zvolit místo slepičích ta křepelčí?
- Cukrovkáři. Bylo prokázáno, že lidé trpící diabatesem 2. typu a konzumují více jak jedno vejce denně mají častý výsky srdečního onemocnění než lidé, kteří vejce ze svého jídelníčku vypustili.
- Problém s cholesterolem. Lidé, kteří utrpěli infarktový stav nebo mozkovou mrtvici, by měli konzumaci vajec - především žloutků, omezit na tři kusy týdně. Pokud se konzumace u těchto lidí vyšplhá na víc jak tři žloutky za týden, dochází v jejich těle k velkým zánětlivým procesům a "zlý" cholesterol se začně ukládat v cévách, což opět způsobí infarkt nebo mrtvici.
Víte, kolik kalorií do sebe dostanete konzumací jednoho vajíčka?
Víte, že...
O vejcích toho víme hodně, ale co zaručen nevíte, je následující:
- V libovolném čase poslouží vařená vejce jako proviant na cestu kdykoliv a kamkoliv?
- U mnoha národu slouží vejce jako vítaná oběť při náboženských slavnostech?
- Vejce byla v dávných dobách zazdívána do dutinek hradeb. Lidé byli přesvědčeni, že má kouzelnou moc a ochrání tak město před nájezdy kočovníků.
- Po druhé světové válce bylo vejce na trhu stejně ceněné jako například cigarety nebo tabák.
Jezte tedy vše, co vám chutná. Domácí vajíčka od správně krmených slepic jsou tím nejlepším, co svému srdci a cévám můžete dopřát.
229 Kč
(22 Kč/kg)